Skupina Photon Energy získala od EBRD financování ve výši 15 milionů eur

  • Předmětem dohody s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj je financování výstavby šesti solárních fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 29 MWp a dále záloh na kapacitní aukce a výdajů na výzkum a další vývoj společnosti Lerta S.A.

  • Toto seniorní projektové financování na dobu 7 let činí až 15 milionů eur.

  • Společnost Photon Energy má v Rumunsku v současné době rozpracované další projekty fotovoltaických elektráren s celkovou kapacitou přes 210 MWp.      

Amsterdam/Praha – 14. května 2024 – Společnost Photon Energy N.V. (WSE: PEN, "Photon Energy Group", dále jen "skupina", "společnost") oznamuje, že s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj ("EBRD") podepsala smlouvu o seniorním financování ve výši až 15 milionů eur.

Podpis dohody představuje druhé projektové financování evropských fotovoltaických aktiv skupiny, která fungují na tržním principu, t.j. prodávají vyrobenou energii na trhu bez smlouvy o výkupu elektřiny (PPA smlouvy) nebo státní podpory.

Investice od EBRD bude financovat výstavbu a dokončení portfolia šesti solárních elektráren společnosti o kapacitě 29 MWp na jejím rumunském trhu. V rámci tohoto financování EBRD rovněž podpoří společnost při rozšiřování služeb agregace flexibility, kapacitních aukcí a financování výzkumu a vývoje společnosti Lerta S.A., součástí skupiny Photon Energy.  

Úvěr byl umožněn díky záruce Evropské unie (EU) v rámci jejího programu InvestEU.

Photon Energy v současné době developuje několik velkých fotovoltaických parků s kapacitou přes 1,2 GWp v Austrálii a na klíčových trzích ve střední a východní Evropě, včetně projektů s výrobní kapacitou přes 210 MWp na jejím rumunském trhu.  

„Podpis této smlouvy o financování potvrzuje, že náš integrovaný obchodní model založený na schopnosti, projektovat, stavět, financovat a provozovat fotovoltaické instalace a zpeněžit vyrobenou elektřinu se na rumunském trhu úspěšně uplatnil. Naše rozhodnutí pokračovat ve výstavbě dalších fotovoltaických elektráren o celkové kapacitě 29 MWp a prodávat elektřinu na trhu, stejně jako projektové financování našich projektů ze strany EBRD, odráží velkou důvěru v rumunský energetický sektor,“ komentoval Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy Group.

O Photon Energy Group – photonenergy.com

Photon Energy Group je skupina společností, které poskytují řešení v oblasti obnovitelných zdrojů energie, čisté vody a sanace životního prostředí po celém světě. Photon Energy a Lerta poskytují komplexní řešení v oblasti obnovitelných zdrojů energie, včetně solární energie a energetické flexibility. Od svého založení v roce 2008 Photon Energy postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovým výkonem přes 160 MWp a ve svém vlastním portfoliu má elektrárny s celkovou kapacitou 131,1 MWp. V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 1,2 GWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring FVE s kapacitou více než 700 MWp. Virtuální elektrárna Photon Energy agreguje výrobce a spotřebitele energie z obnovitelných zdrojů o celkové kapacitě přes 420 MW. Photon Energy a Lerta jsou držiteli licencí pro obchodování s elektřinou v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Lerta je třetím největším poskytovatelem služeb DSR pro polského provozovatele přenosové soustavy s nasmlouvanou kapacitou 389 MW v roce 2024. Prostřednictvím Photon Water nabízí skupina řešení pro úpravu a hospodaření s vodou a její sanační technologie odstraňuje PFAS a další kontaminanty z vody a půdy. Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze, Frankfurtu a na přední německé online obchodní platformě XETRA. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii a po celé Evropě.

O EBRD - ebrd.com

EBRD (dále jen "banka") je multilaterální banka, která podporuje rozvoj soukromého sektoru a podnikatelských iniciativ ve 36 ekonomikách na třech kontinentech. Banku vlastní 73 zemí a také EU a EIB. Investice EBRD jsou zaměřeny na to, aby se ekonomiky v jejích regionech staly konkurenceschopnými, inkluzivními, dobře řízenými, ekologickými, odolnými a integrovanými. EBRD je předním institucionálním investorem v Rumunsku. K dnešnímu dni banka v zemi investovala více než 11 miliard eur do 524 projektů.

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464
E-mail: joanna.rzesiewska@photonenergy.com 

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.