Photon Energy se stala prvním agregátorem energie zapsaným Energetickým regulačním úřadem v Polsku

  • Photon Energy je první společností, která byla polským Energetickým regulačním úřadem (Urząd Regulacji Energetyki, dále jen „URE“) oficiálně registrována jako agregátor energie.

  • Počínaje 1. prosincem 2024 má Photon Energy v úmyslu poskytovat agregaci služeb elektrické soustavy a služby flexibility pro všechny polské provozovatele sítí. 

  • Všechny služby, dříve nabízené společností Lerta, budou integrovány pod značku Photon Energy, což představuje významný krok při transformaci Photon Energy na předního agregátora energie.

Amsterdam/Varšava/Praha – 12. září 2024 – Společnost Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen „skupina“ nebo „společnost“) oznámila dosažení významného milníku, když se její polská dceřiná společnost Photon Energy Trading PL stala 9. září 2024 prvním agregátorem energie oficiálně zaregistrovaným polským Energetickým regulačním úřadem (Urząd Regulacji Energetyki). Na základě zkušeností a postavení společnosti na trhu jakožto třetího největšího agregátora služeb DSR (Demand Side Response, odezva strany spotřeby) na polském kapacitním trhu, je Photon Energy – v pozici prozatím jediného hráče na polském trhu – schopna nabídnout výrobcům energie, spotřebitelům a „prosumerům“ (neboli „samospotřebitelům“, což je spotřebitel anebo skupina spotřebitelů, kteří spotřebovávají, skladují nebo prodávají energii z obnovitelných zdrojů, jež se vyrábí v jejich prostorech) monetizaci jejich flexibility napříč všemi systémovými službami.

„Jsme nadšeni, že si můžeme poznamenat tento klíčový okamžik na naší cestě, kdy jsme se stali prvním agregátorem registrovaným polským URE,“ řekl Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy Group. „Na vznikajícím polském trhu systémových a flexibilních služeb máme výhodu první startovní pozice a hodláme využít naše zkušenosti s agregací DSR v celém spektru možností; při poskytování flexibility v rámci polské energetické soustavy jsme otevřeni výrobcům energie, systémům akumulace energie i spotřebitelům energie.”

Photon Energy má v úmyslu zahájit své agregační aktivity od 1. prosince 2024 v oblastech, kde působí významnní polští provozovatelé distribuční soustavy, včetně společností Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A., Enea Operator, ENERGA-OPERATOR S.A., Stoen Operator, TAURON Dystrybucja SA a PGE Dystrybucja SA. Tato nová role energetického agregátora umožní Photon Energy poskytovat nezbytné podpůrné služby a energetickou flexibilitu, které posilují stabilitu a efektivitu polské elektrické sítě.

„Energetická flexibilita a agregace hrají klíčovou roli při podpoře stability a účinnosti polské energetické sítě," řekl Piotr Wypyszynski, manažer flexibility a podpůrných služeb ve společnosti Photon Energy. „Posílením našich agregačních schopností přispíváme k odolnějšímu a přizpůsobivějšímu energetickému systému, který se dokáže lépe přizpůsobit požadavkům moderního trhu s energií."

Tento milník je klíčovým krokem probíhající transformace společnosti. Již více než 16 let je Photon Energy lídrem v poskytování komplexních řešení v oblasti solární energie, včetně developmentu solárních projektů, inženýringu, nákupu, výstavby (EPC) a provozu a údržby (O&M). Společnost obsluhuje klienty v Polsku, střední a východní Evropě a Austrálii.

V roce 2022 Photon Energy koupila společnost Lerta SA, významného polského agregátora odezvy strany spotřeby (Demand Side Reponse, dále jen „DSR“). Technologie a infrastruktura společnosti Lerta byly úspěšně integrovány do společnosti Photon Energy a od prosince 2024 budou všechny služby společnosti Lerta v Polsku poskytovány pod značkou Photon Energy. Tato integrace nejen posiluje pozici Photon Energy na trhu, ale také rozšiřuje její schopnosti nabízet širší škálu řešení energetické flexibility.

O Photon Energy Group

Photon Energy Group je skupina společností, které poskytují řešení v oblasti obnovitelných zdrojů energie, čisté vody a sanace životního prostředí po celém světě. Photon Energy a Lerta poskytují komplexní řešení v oblasti obnovitelných zdrojů energie, včetně solární energie a energetické flexibility. Od svého založení v roce 2008 Photon Energy postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovým výkonem přes 160 MWp a ve svém vlastním portfoliu má elektrárny s celkovou kapacitou 138,6 MWp. V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 1 GWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring FVE s kapacitou více než 880 MWp. Virtuální elektrárna Photon Energy agreguje výrobce a spotřebitele energie z obnovitelných zdrojů o celkové kapacitě přes 480 MW. Photon Energy a Lerta jsou držiteli licencí pro obchodování s elektřinou v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Lerta je třetím největším poskytovatelem služeb DSR pro polského provozovatele přenosové soustavy s nasmlouvanou kapacitou 389 MW v roce 2024. Prostřednictvím Photon Water nabízí skupina řešení pro úpravu a hospodaření s vodou a její sanační technologie odstraňuje PFAS a další kontaminanty z vody a půdy. Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze, Frankfurtu a na přední německé online obchodní platformě XETRA. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii a po celé Evropě. 

 

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464
E-mail: joanna.rzesiewska@photonenergy.com

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.