Photon Energy Group prodává dvě solární elektrárny a hybridní FV projekt společnosti CleanPeak Energy a zaměřuje se na rozvoj akumulace energie

  • Společnost podepsala smlouvu o prodeji dvou provozovaných solárních elektráren (s kombinovanou kapacitou 14,5 MWp) a hybridního solárního/bateriového projektu ve fázi developmentu (s kapacitou 8,2 MWp resp. 10,9 MWh) v australském Novém Jižním Walesu, společnosti CleanPeak Energy. Transakce by měla být dokončena v říjnu 2024.

  • Elektrárny, které Photon Energy zprovoznila v roce 2021, disponují vysoce účinnými bifaciálními solárními moduly instalovanými na jednoosých trackerech; většina takto vyrobené energie se prodá na národním trhu s elektřinou (NEM – National Electricity Market), s malým podílem prodaným prostřednictvím PPA (tzv. Power Purchase Agreement – smlouva o dlouhodobém nákupu elektrické energie).

  • Photon Energy Group své zaměření přesouvá k akumulaci energie a stabilitě sítě s cílem řešit nestálost (intermitenci) obnovitelné energie a zvýšit svou úlohu v rámci energetických inovací, včetně investice do technologie RayGen.

 

Amsterdam/Sydney/Praha – 2. října 2024 – Společnost Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen „skupina“ nebo „společnost“) oznámila prodej dvou svých fotovoltaických (FV) elektráren v provozu s celkovou instalovanou kapacitou 14,5 MWp) a hybridního solárního/bateriového projektu ve fázi developmentu (s kapacitou 8,2 MWp, resp. 10,9 MWh) společnosti CleanPeak Energy.

 

„Prodej těchto aktiv společnosti CleanPeak Energy je součástí našeho zaměření na development a zavádění technologií pro akumulaci energie. Investicemi do akumulace energie se snažíme řešit jednu z nejdůležitějších výzev v oblasti obnovitelných zdrojů – zajistit, aby byla čistá energie dostupná vždy, když je potřeba,“ uvedl Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy Group.

 

Solární farmy Leeton a Fivebough, připojené prostřednictvím 5MW připojení k distribuční síti Essential Energy, byly uvedeny do provozu v roce 2021. Disponují vysoce účinnými bifaciálními solárními moduly instalovanými na jednoosých trackerech,
s cílem maximalizovat energetický výnos po celý den. 

Většina elektřiny vyrobené těmito elektrárnami se prodává na národním trhu (NEM) s elektřinou, s malým podílem prodaným prostřednictvím PPA.

Součástí transakce je také prodej hybridního solárního/bateriového projektu s kapacitou 8,2 MWp resp. 10,9 MWh, který se nachází v Boggabri v australském Novém Jižním Walesu.

Dokončení této transakce je podmíněno několika podmínkami, které by měly být splněny v říjnu 2024. Prodej těchto aktiv přinese do finančních výkazů skupiny kapitál přes 6 milionů eur (152 milionů korun).

Pozici výhradního finančního poradce skupiny při této transakci zastávala společnost Pottinger, právní poradenství zajišťovala společnost Clifford Chance. 

 

Nové zaměření na akumulaci energie a virtuální elektrárnu 

Přesunem k flexibilním energetickým řešením se Photon Energy snaží řešit jeden z hlavních problémů obnovitelné energie – její kolísavost (intermitenci). Svým zaměřením na development projektů akumulace energie má společnost v úmyslu zajistit skladování obnovitelné energie a její dodávku během období nejvyšší poptávky – čímž se zvyšuje spolehlivost obnovitelných zdrojů energie.

Přechod na akumulaci energie v rámci divize New Energy, spolu s investicí do technologie RayGen, je součástí širší strategie skupiny profilovat se jako leader energetických inovací. S rostoucím významem stability sítě a zvyšující se poptávkou po obnovitelných zdrojích energie, společnost plánuje hrát klíčovou roli při integraci obnovitelných zdrojů do sítě a mezi své zákazníkům.

 

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464
E-mail: joanna.rzesiewska@photonenergy.com 

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.