Photon Energy uvedla v Rumunsku do provozu fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 7.5 MWp

  • Společnost dokončila a připojila k síti další elektrárnu – tentokrát o výrobní kapacitě 7,5 MWp poblíž obce Făget v župě Timis.

  • Elektrárna Făget 3 je dosud největší v portfoliu vlastních elektráren (IPP) skupiny a zvyšuje počet provozovaných elektráren na rovných 100.

  • Očekává se, že celková roční výroba elektrárny se bude pohybovat kolem 11,1 GWh, což odpovídá 7,9 % výroby celého portfolia vlastních FV elektráren skupiny v roce 2023.

  • V souvislosti se spuštěním nové elektrárny, společnost očekává, že ve své konsolidované účetní závěrce za 3. čtvrtletí 2024 zaúčtuje ostatní úplný výsledek ve výši přibližně 2,5 milionu eur (62,8 milionů korun), což bude mít pozitivní dopad na konsolidovaný vlastní kapitál skupiny.

 

Amsterdam/Bucharest – 16. září 2024 – Společnost Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen „skupina“ nebo „společnost“) oznámila, že Photon Energy Engineering Romania S.R.L. – rumunská dceřiná společnost skupiny, která se zabývá inženýrskými, dodavatelskými a stavebními službami (EPC) v oblasti fotovoltaiky – dokončila a připojila k síti další fotovoltaickou (FV) elektrárnu v Rumunsku. Elektrárna má výrobní kapacitu 7,5 MWp.

„Jsme hrdí na to, že jsme v Rumunsku rozšířili vlastní portfolio provozovaných solárních FV aktiv o dalších 7,5 MWp,“ řekl Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy Group. „Tento nejnovější přírůstek nás těší dvojnásob, protože je naším dosud největším. Faget 3 navýšil naše rumunské portfolio na dvanáct elektráren s celkovým instalovaným výkonem 48,4 MWp a zaokrouhlil počet vlastních elektráren na rovnou stovku s kombinovanou kapacitou 140,3 MWp.“

Elektrárna se nachází v blízkosti obce Făget (župa Timiș), rozkládá se na 9,1 hektarech půdy a je vybavena celkem 12 216 FV moduly. Jedná se o třetí fotovoltaickou elektrárnu společnosti v této lokalitě, s celkovým instalovaným výkonem 14,6 MWp. 

ro-map-faget.png (50 KB)

Očekává se, že celková roční výroba této nové elektrárny se bude pohybovat kolem 11,1 GWh, což odpovídá 7,9 % celkové výroby portfolia vlastních FV elektráren skupiny v loňském roce. Vysoce účinné bifaciální (oboustranné) fotovoltaické moduly instalované na jednoosých trackerech budou dodávat čistou energii do distribuční sítě spravované společností Retele Electrice Banat. Vyrobená elektřina se bude prodávat na trhu s energií – bez jakékoli státní podpory nebo smlouvy PPA o nákupu elektřiny s konkrétním odběratelem.

V rámci modelu ocenění vlastního portfolia skupiny (v souladu s IAS 16) uvedení této FV elektrárny do provozu pozitivně ovlivní konsolidovaný výkaz zisků a ztrát za 3. čtvrtletí 2024, kde bude uveden ostatní úplný výsledek ve výši přibližně 2,5 milionů eur (62,8 milionů korun); tento výsledek tak posílí kapitálovou pozici skupiny.

Portfolio vlastních elektráren (IPP) společnosti nyní zahrnuje 100 solárních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 140,3 MWp. Dalších 3,2 MWp v rumunské Sărulești je nyní ve fázi uvádění do provozu a očekává se, že do konce roku navýší portfolio IPP na 143,5 MWp.

Photon Energy poskytuje na rumunském trhu řadu služeb v oblasti fotovoltaiky, od developmentu, návrhu a výstavby velkých zdrojů, až po provoz a údržbu FV aktiv; provozuje velkoobchod s prémiovými FV komponenty a nabízí energetická řešení na klíč pro firmy i instituce.

 faget-3-14-ret-hd.jpg (955 KB)

Solární fotovoltaická elektrárna Făget 3 s instalovaným výkonem 7,5 MWp: | Zdroj: Photon Energy Group

 

 

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464

E-mail: joanna.rzesiewska@photonenergy.com 

 

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.